fbpx

Viktorija Kos

Rojena sem v Mariboru. Po enem letu smo se preselili iz mesta, kjer sem kot otrok preživljala dneve v veličastju dehteče narave. Cvrčanje murnov, šepetanje vetra in žvrgolenje ptic je bila čudovita simfonija narave, ki mi še vedno odzvanja v ušesih.
Ko sem odraščala, so občutek, da mi nekaj manjka, nemir in neizpolnjenost postajali vse večji. Ob globljem zavedanju sebe in sveta sem se spraševala, kdo sem in zakaj sem na tem svetu. Odgovore sem iskala v psiholoških in duhovnih knjigah, zanimala me je filozofija in spisi različnih duhovnih tradicij. Odločila sem se za študij teologije, ki je vseboval vse navedene teme, predvsem pa zahodno in indijsko filozofijo. Vzporedno sem eno leto obiskovala predavanja na primerjalni književnosti. Diplomirala sem na temo kozmologija arhaičnih ljudstev. 

Kasneje sem še bolj podrobno proučevala različne tradicije, grško duhovno tradicijo, indijsko mistiko (Upanišade in številne modrece), sufijsko idr., – mistično tradicijo tako Vzhoda kot Zahoda. Pritegnili so me predvsem veliki modreci, ki so prišli do globokih spoznanj o človeku in resnični naravi vseh stvari. Prav tako sem študirala indijsko vedsko psihologijo. Potovanja na različne kontinente (Afrika in Azija, predvsem Indija, Perzija in Turčija) in stik s tamkajšnjo bogato duhovno tradicijo in kulturo so prav tako pripomogli h globljemu pogledu na človeka in svet.

Prevzemala me je radovednost razvozlati največjo uganko življenja – to sem jaz sama. Z ničemer nisem mogla izpolniti praznine, ki je zevala v meni, hrepenenje po doživetju notranje radosti, svobode in resničnem védenju se je vztrajno krepilo. Čutila sem, da je pot, ki vodi do njih, meditacija. Ko sem prišla v Indiji v stik s starodavno metodo, ki so jo učili veliki modreci, kot so bili Pitagora na Zahodu, Džalaludin Rumi na Bližnjem in Kabir na Daljnem Vzhodu ter mnogi drugi, sem začela dobivati odgovore na vprašanja in razumevanje sebe in sveta je postajalo vse globlje. 

 

O ustvarjanju

Leta 2015 je izšla knjiga Razcvet zavesti, s podnaslovom Pogovori o prebujajočem se človeku, ki opisuje prebujanje človeške zavesti in kako stopiti na pot notranje preobrazbe. Napisana je v dialogu. 

Leta 2018 je izšla naslednja knjiga z naslovom Skrivno védenje Rumija in Kabirja, ki preko zgodb in verzov predstavlja dva duhovna velikana z Vzhoda, Džalaludina Rumija in Kabirja. 

V začetku leta 2020 je izšla knjiga Brezčasni nauk upanišad, v kateri je prevod desetih glavnih upanišad s komentarji, ki so najstarejši mistični in filozofski spisi.

Več desetletij raziskujem in skoraj 20 let v obliki predavanj predstavljam sledeče teme:

  • Kaj je zavest? (izraz zavest izhaja iz filozofskih in mističnih spisov upanišad)

  • Kaj je um in kako deluje?

  • Etično življenje, nenasilje v mislih besedah in dejanjih

  • Starodavno znanje o globokih in srečnih odnosih

  • Zakon vzroka in posledice – zakon karme

  • Meditacija na notranji Zvok

  • Veliki modreci z Vzhoda, kot so veliki sufiji in indijski modreci, Upanišade, zgodbe iz Mahabharate, nauk Pitagore idr.

DOBRA MISEL

“Ljubezenski ogenj je zelo močan, če ga ne čutiš, nisi postal on sam.” / Rumi

Iz knjige Razcvet zavesti
ŽELIM PREJEMATI OBVESTILA