fbpx

Brezčasni nauk upanišad
prevedla in uredila Viktorija Kos

Povečaj

Prevod desetih glavnih upanišad z razlago prvič v slovenščini

Upanišade so najstarejši mistični in filozofski spisi. S svojo globino, preprostostjo, čudovitimi zgodbami in odgovori na temeljna življenjska vprašanja nas navdihujejo, da spoznamo sijočo Dušo v sebi, ki je naša resnična narava. 

 
 

Ni na zalogi
Pripravljamo novo izdajo
35€

-10%

Brezčasni nauk upanišad
+ knjiga RAZCVET ZAVESTI
BOGATO OPREMLJENA KNJIGA S ČUDOVITIMI BARVNIMI FOTOGRAFIJAMI
412 strani, trda vezava, 16.5cm x 23.5cm
ISBN 978-961-94901-0-5
Strokovni sodelavec za sanskrt: Mukesh Wariyal
Spremna beseda: prof. dr. Janez Juhant
Mnenje o knjigi: prof. dr. Nina Petek, dr. Miklavž Komelj
Razlaga povzeta po Adi Šankaračarji
Prevedla in uredila: VIKTORIJA KOS
Preogled vsebine in uvoda knjige

“Vsa bitja vodi Zavest,
ona jim daje obstoj.

Temelj vesolja je Zavest.
Zavest je Brahman.”

/ Aitareja upanišada

 

“Svetloba, ki sije nad nebesi, sije nad vsemi svetovi, 
nad vsem, na najvišjih ravneh, nad katerimi ni še višjih – 
je ista Svetloba, ki sije v človeku.”

/ Čandogja upanišada

 

“Ko se smrtnik v svojem srcu osvobodi vseh želja,
postane nesmrten in Brahmana spozna.

Ko so vse vezi, ki priklepajo srce na zemljo,
pretrgane še v času življenja, smrtnik nesmrten postane.
To je resnični nauk upanišad.”

/ Čandogja upanišada

Predstavitev knjige v Trubarjevi hiši literature

Najbrž se danes v globalnem svetu ni treba spraševati, zakaj prevod enega najvažnejših filozofskih spisov Indije, Upanišad, v slovenski jezik.
Viktorija Kos je poglabljala in ubesedila svoja dosedanja znanja in duhovne izkušnje. S prevajanjem Upanišad, izjemnim izročilom stare Indije, se je lotila zahtevne naloge, ki bo brez dvoma obogatila našo kulturo z njihovo modrostjo, z njihovim pogledom na človeka in svet. Verjamem, da bodo besedilo in komentarji pripomogli k večji odprtosti in pripravljenosti, da poglabljamo svoje duhovne korenine. Ti prevodi nas odpirajo v globlji svet in vodijo k temeljnemu, k 
resnici.  

– prof. dr. Janez Juhant, iz spremne besede

To je govorica z močjo in neposrednostjo ognja. Nobenih ovinkov, ampak skrajno neposredno govorjenje o bistvu – najbolj preprosto, kot je mogoče, a prav s tem najbolj zahtevno. Kajti Upanišad ne dojamemo takrat, ko jih intelektualno razumemo, ampak takrat, ko nas njihov nauk prerodi; ko postanemo drugo bitje kot tisto, za katero smo mislili, da smo. 

– dr. Miklavž Komelj, mnene o knjgi

 

Globočine pretanjenih iskanj indijskih modrecev onkraj konvencionalnih družbenih vezi, religijskih dogem in političnih avtoritet, ubesedene v srčiki neizmernega bogastva indijske duhovne dediščine, v Upanišadah v prevodu Viktorije Kos, nagovarjajo sleherno bralko in bralca.

– prof. dr. Nina Petek, mnenje o knjigi
 
 
 

Upanišade so skrivni nauk, ki ga Učitelj posreduje učencu. Zapisane so v dialogu. So besede modrecev iz Indije, ki govorijo o svoji lastni izkušnji in videnju. To znanje ni sad čutnega zaznavanja, sklepanja ali razmišljanja, temveč notranjega videnja. Modreci v upanišadah vidijo duhovni svet tako jasno, kot mi vidimo fizičnega. Razkrivajo nam bogata notranja izkustva in ne podajajo abstraktnih filozofskih razlag. Znanje, ki nam ga posredujejo, nam pomaga na poti osvobajanja. 

Nemški filozof Arthur Schopenhauer o Upanišadah, ki jih je imel na mizi in jih je vsak večer bral pred spanjem, pravi: “Upanišade so najbolj koristno branje na svetu, ki povzdiguje duha. So uteha mojega življenja in bodo uteha ob moji smrti. Podajajo najvišje znanje ali modrost. Upanišade bodo prej ali slej postale vera ljudi.”   

Upanišade govorijo o enosti človekove zavesti, Atmana, in Najvišje Resničnosti ali Zavesti, Brahmana. Vse izhaja iz enega Izvora, ljudje, vsa bitja, vse moči, narava in višji svetovi. V vsem sije skrita zavest, ki je brezmejna radost. Ko jo spoznamo, postanemo lahki, prosti, svobodni, spokojni in nas prežemata veselje in ljubezen. Upanišade razkrivajo največjo skrivnost človeškega življenja.   

Skrivno vedenje_belo ozadje
Knjiga Skrivno védenje
Rumija in Kabirja
Knjiga Razcvet krog mala
Knjiga Razcvet zavesti
DOBRA MISEL

“Iskalec Božanske Svetlobe, Svetloba duše se blešči, logično dokazovanje pa se kot noč razprši.” / Rumi

Iz knjige Skrivno védenje Rumija in Kabirja
ŽELIM PREJEMATI OBVESTILA