fbpx

Predavanja o razvoju zavesti

Védenje modrecev, kot so bili Pitagora, Sokrat, Buda, Rumi, Kabir idr., ki so si pridobili globlje spoznanje o človeku in resnični naravi vseh stvari, je ostalo skrito in je malo poznano. Ti modreci so učili isto metodo, kako zaživeti kot zavestno in svobodno bitje. Imeli so celosten uvid v človeško naravo, ta svet in višje svetove, zato nam lahko njihovo znanje resnično pomaga na poti notranjega razvoja – razvoja zavesti. Učili so srednjo pot, ki je dostopna vsakomur. Vprašanje je le, ali si želimo storiti kaj, da bi bilo naše življenje izpolnjeno in srečno? Ko je hrepenenje v nas dovolj močno, se odpravimo na pot odkrivanja samega sebe.
Več o informacijah, kdaj bodo potekala izobraževanja si oglejte pod rubriko DOGODKI.
 
Knjiga Skrivno védenje Rumija in Kabirja
Knjiga Razcvet zavesti

 Kratka vsebina predavanj:

1. Ali obvladujem svoj um ali um obvladuje mene?

Pogosto se ne zavedamo svojih besed in ravnanja. Naši odzivi so nezavedni, avtomatski. Um, ki ima glavno besedo in vodi naše življenje, je potrebno obvladati. Ali obvladujem svoj um ali um obvladuje mene? Um ima veliko moč, toda če se spoprijateljimo z njim, ga bomo mi vodili. Poleg fizičnega imamo subtilno telo ali um. Poznavanje narave uma in njegovega delovanja nam pomaga na poti zavedanja. 
Um deluje skozi čutila in je vez med fizičnim telesom in zavestjo ali dušo. Je le orodje in je lahko naš najboljši prijatelj ali pa najhujši sovražnik. Ne moremo ga obrzdati z zatiranjem. Tako bo postal le še močnejši. Večkrat se zdi, da je um neukrotljiv, kot divji slon je gnan od brezštevilnih vtisov, ki so v njem. Zato je samoopazovanje nadvse važno. Pitagora je učil, da je najpomembnejše v življenju očistiti um. Kako lahko to storimo? Modreci nam nudijo starodavno metodo, ki nam pri tem pomaga. Z njo so tudi sami dosegli stanje prebujenja in zaživeli kot zavestna bitja.

 

2. Ali verjamem v slepo srečo ali v zakon vzroka in posledice?

Svet zgleda nedoumljiv, nepravičen in precej kaotičen, toda če poznamo zakonitosti, ki delujejo v njem, bomo vse videli drugače. Ralph W. Emerson pravi, da površen človek verjame v slepo srečo, močan pa v vzrok in posledico. Kdo odloča o naši usodi? Mi sami, naše ravnanje. Posledice si ustvarjamo z mislimi, besedami in dejanji. Doživeli bomo toliko veselja, kot ga prinašamo drugim in deležni toliko bolečine, kot smo jim je prizadejali. Če poznamo naravne, fizikalne zakonitosti, bomo razumeli tudi zakone etike in si ne bomo ustvarjali slabe karme. Če na primer ne upoštevamo zakona gravitacije in skušamo leteti, bomo padli. Ali bomo padli, če kršimo etične zakone? 
Pitagora je dejal, da ne umremo, ampak duša zapusti eno telo in se preseli v drugo. Ko je duša živela v različnih življenjskih oblikah, kot nebeška bitja, bitja v vodi in ostala, dobi človeško telo, kjer se naprej razvija. Ta planet je učilnica v katero vedno znova vstopamo in jo zapuščamo. Zdaj smo v takšnem stanju kot človek, ki se pelje z vlakom, na glavi pa ima ogromen kovček. Namesto, da bi ga odložil na tla in se spočil, drži težko prtljago, pod katero se mu šibijo kolena. Modreci, ki so se dvignili nad ravni, kjer vlada zakon vzroka in posledice, zakon karme, pravijo, da se lahko rešimo bremena preteklosti. Obstaja pot, ki vodi iz začaranega kroga rojevanja in umiranja. Ni tako pomembno, kakšna je naša usoda, ampak prizadevanje za lastno osvoboditev. Johann W. Goethe je dejal, da nihče ni večji ujetnik, kot tisti, ki zmotno verjame, da je svoboden.

 

3. Kako se osvobajam neprijetnih čustev in razvijam dobre lastnosti?

V tem predavanju bomo govorili o tem, kako smo ločili glavo od srca, razum od duše. Človek ni več cel, zato se ne more razvijati. Vprašajmo se česa smo se zares naučili? Ali obvladujemo strah, jezo in druga čustva? Življenje je proces preobražanja. Kdor ima dober, plemenit značaj, je največji med vsemi. Truditi bi se morali ohranjati um čist. Slabe misli so kot okužba. O čemer razmišljam, to postanem. Ne bi smeli misliti, da je naša naloga presojati druge, ampak spreminjati sebe. Jaz sem tisti, ki se moram spremeniti. 
Naš govor naj bi bil ljubezniv, saj lahko jezik zareže globlje kot meč. Ali znamo odpuščati, drugim prinašamo veselje in smo si pridobili dobre značajske lastnosti? Znanje, ki ga imamo, je namenjeno temu, da se notranje razvijamo in skrbimo za druge. Več kot dajemo, bogatejši smo. Tako se osvobajamo ega, ki ima mnoge preobleke. Niso ljudje naši nasprotniki, temveč lažni jaz, ego. Ne bojujmo se z drugimi, temveč s svojim egom. Ta notranji boj, o katerem govorijo modreci, nas vodi v osvoboditev. Prizadevajmo si za človečnost, nenasilje, za življenje v sozvočju z vsemi, s celotnim stvarstvom.

 

4. Skrivnost harmonije med žensko in moškim

Potrebno je, da vemo, kakšna je naša vloga in odgovornost v družini in družbi, da bi lahko bili srečni in bi bili naši odnosi harmonični. Poznavanje ženske in moške psihološke narave prinaša medsebojno razumevanje in harmonijo. Obstajajo določene psihološke zakonitosti, ki je dobro, da jih poznamo. Ženski in moški um sta si različna in se dopolnjujeta. 
Ženska je srce družbe. Takšna kot je ženska, takšna je celotna družba. Ženska je največja otrokova učiteljica in ima pomembno vlogo pri duhovnem razvoju tako otrok kot moža. Moški pa postavlja temelje za etični razvoj. Odgovorili bomo na vprašanja, kot so: V čem je moč ženske in v čem moč moškega? Kako ravna inteligentna ženska? Kakšna je zunanja in notranja narava ženske in moškega? Harmonija med ženo in možem je mogoča, ko postaneta dobra prijatelja. Ko mož spoštuje ženo, bo ona samodejno lepa, mehka, prijazna, skrbna, sočutna in mu bo pri vseh stvareh pomagala. Ko žena spoštuje moža, bo mož samodejno postal odgovoren, odločen, pameten, močan in pogumen. Kaj je namen skupnega življenja? Naučiti se ljubiti.
 

5. Človek – kozmično bitje

Človek živi v mikro svetu, na planetu Zemlja in hkrati je prebivalec makro sveta, celotnega stvarstva. Poleg fizičnega telesa ima veliko subtilnih teles, s katerimi je povezan z vsakim delčkom vesolja, z vsemi svetovi, tudi subtilnimi, z vsem stvarstvom. Pride lahko v stik z vsem kar obstaja, tako v tem vesolju kot na subtilnih in duhovnih ravneh.
Kako so nastali duhovni in materialni svetovi? Kako izgledajo višji, subtilni svetovi? Obstaja mnogo raznovrstnih moči, ki ustvarjajo in vzdržujejo to stvarstvo, toda obstaja eno počelo, ki povezuje vse ravni bivanja. Vse v tem svetu, atomi, planeti, galaksije, človeško življenje, ima svoj čas, ki je cikličen. Obstajajo različne dobe, kot so zlata, srebrna, bronasta in železna, v kateri živimo danes. Ali živimo v prelomnem času, ko se zaključuje en ciklus in začenja novi? Cel svet je v procesu preobrazbe, ki je tako notranja kot zunanja. Živimo v obdobju, ko se lahko vsak čas zgodi skokovita sprememba v naši zavesti. Zato pa je potrebno marsikaj storiti.
Vse ima svoj čas. Če ne upoštevamo zakonitosti časa lahko zbolimo, postanemo malodušni in nesrečni. Dobro je vedeti, kdaj je čas za spanje, hrano, intelektualno in fizično delo ipd.

 

6. Človek plemenitega značaja je priljubljen in uspešen

Štirje osebnostni tipi človeka. Kako prepoznati, kateri osebnostni tip sem? Katere lastnosti bi moral razviti, da bom uspešen in srečen? Otrok bi moral od majhnega razvijati dobre značajske lastnosti. Nekaj vrednega lahko prispevamo družbi le, če smo postali plemeniti ljudje. To pomeni, da imamo notranjo moč, ravnovesje in trden karakter, kar nam omogoča, da smo uspešni tudi pri delu. Uspeha ne zagotavljajo le znanje in veščine, ampak predvsem odličnost človekovega značaja. Prizadevali bi si morali postati dobri ljudje, pridobiti si takšne značajske lastnosti, da bomo osrečevali ljudi kamorkoli bomo prišli. Človek plemenitega značaja se trudi za samouresničenje, je ljubezniv, ima red v življenju in je preprost, kar pomeni, da ne misli, da je boljši od drugih.
Govor kaže na to, kakšni smo v svojem srcu. Ljubeznive besede so kot zdravilna zel, trpke besede pa so kot puščica, pravi Kabir. Katere so skrivnosti ravnanja z ljudmi in glavna načela komunikacije? Ne bi smeli živeti v nevédnosti in trpeti, temveč se truditi pridobiti si resnično znanje in živeti v skladu z njim. Tedaj bomo vedno vedri in nas bodo imeli ljudje radi.

 

7. Zaživimo kot zavestna, svobodna bitja – bitja védenja

Človek je v procesu nastajanja, razvoja. Šele postajamo ljudje, zavestna bitja. Veliko vemo o najrazličnejših stvareh, toda skoraj ničesar ne vemo o zavesti, duhovnem počelu v nas, katere narava je brezmejna radost in mir. Smo v procesu razvoja zavesti, ki ima pet stopenj. Tudi znanstveniki priznavajo, da je zavest temelj vsega, kar obstaja. Kvantni fiziki so se v svojih dognanjih in odkritjih približali temu, kar modreci govorijo že tisočletja.
Modreci pravijo, da živimo v temi, ne glede na to, kako učeni smo. Zakaj je tako? Ker je um izpolnjen s številnimi mislimi, podobami in čustvi. Ko je ta koprena odstranjena, zagledamo sebe in svet takšen, kot je v resnici. Takrat spoznamo svojo resnični naravo, zavest in zaživimo kot duhovna bitja. Kako lahko to storimo? Obstaja starodavna metoda, ki so jo učili Zaratustra, Pitagora, Lao Zi, Gavtama Buda, Jalal al-Din Rumi, Nanak, Kabir idr. Ta metoda nam zares pomaga, da se osvobajamo negativnih misli in čustev, skrbi in težav s katerimi se iz dneva v dan spopadamo. Postajamo vse bolj neodvisni in svobodni. Tedaj sijaj zavesti, duše ne bo preseval le našega obraza, ampak naše celotno bitje.

 

8. Kaj pravi starodavna modrost o harmoničnih odnosih?

Modrost ravnanja in komuniciranja z ljudmi je najpomembnejša v življenju. Od tega je odvisno ali bomo srečni ali nesrečni. V starih kulturah so zelo temeljito proučili človeka in so vedeli, kakšni sta ženska in moška notranja narava, kakšna je moč ženske in kakšna je moč moškega v družini in družbi. Položaj ženske je ključnega pomena za zdravo družino in družbo. Če ženska izgubi svoj položaj, družba izgubi ravnotežje in harmonijo.
Človeka se bo dotaknilo samo tisto, kar povemo iz srca, z ljubeznijo. Le takrat se bomo odzvali in bo to v nas povzročilo spremembo. Kakšni smo, se kaže v naši komunikaciji, pri kateri ne gre za izmenjavo besed, ampak za skupno, osrečujoče bivanje, ko si delimo svoja doživetja, se počutimo sprejete, varne in ljubljene. Le tako postajamo inteligentna in vse bolj zavestna bitja. Vse je odvisno od odnosov, tudi uspeh in bogastvo. Komunikacija, ki ne prinaša veselja, radosti, ni le nekulturna, ampak tudi neetična, kajti človekova narava je takšna, da želi prinašati srečo vsakomur s katerim je v stiku. Ne moremo živeti, če smo nesrečni. Zato bi se morali naučiti skrbeti drug za drugega in ne le želeti uživati v odnosih. 
Ni drugi tisti, ki bi se moral spremeniti, temveč se moram jaz. Drugega ne moremo spremeniti, ker nismo čisti v sebi, kvečjemu ga lahko le poškodujemo. Sonce te hitreje pripravi do tega, da slečeš plašč, kot še tako močan veter. Prijaznost, naklonjenost in spoštovanje pripravijo človeka do tega, da spremeni svoje ravnanje veliko prej, kot kakršne koli grožnje in besnenje.

 

DOBRA MISEL

“Ljudje iz različnih razlogov znanje iščejo, a nič ne storijo, da bi osvobodili svojo dušo.” / Rumi 

Iz knjige Skrivno védenje Rumija in Kabirja