fbpx

ZNANSTVENIKI IN MISTIKI RAZKRIVAJO ZAVEST – Pogovor s prof. dr. Igorjem Kononenkom in Viktorijo Kos

Pogovor v Trubarjevi hiši literature (vodil ga je Anton Žižek)

September 2019

Osnovna tema dogodka je bil pogovor o zavesti, ki je danes priljubljena tema znanstvenikov, filozofov, psihologov, iskalcev resnice,  veliki modreci pa o njej govorijo že od nekdaj. Zavest je naša resnična narava, vendar vemo zelo malo o njej. Znanstveniki skušajo s svojimi metodami ugotoviti, kako se zavest pojavlja pri ljudeh, ki so imeli obsmrtna doživetja, pri telepatiji, kaj je mogoče odkriti s Kirlianovo kamero, kaj se s človekom dogaja, ko meditira ipd. Te eksperimente je opravljal tudi dr. Kononenko na Inštitutu Jožef Štefan.
Modreci, mistiki pa o njej govorijo iz lastnega izkustva. Pravijo, da ko se v nas prebudi zavest – duhovno počelo, si ne pridobimo le znanja o sebi, ampak tudi o svetu, višjih svetovih in o vsem, kar na njih obstaja. Zavesten človek je najsrečnejši, najinteligentnejši, najmočnejši, najbolj spokojen, ne pozna žalosti in strahu. Kdo si ne želi biti takšen? Cilj človeškega življenja je, pridobiti si vse te lastnosti. Kaj je potrebno storiti, da bi nam to uspelo? O tem govorijo modreci, mistični spisi različnih tradicij. Njihovo znanje in izkušnje so nam v veliko pomoč in spodbudo. 
Dr. Igor Kononenko je redni profesor na Ljubljanski Univerzi, ki poučuje umetno inteligenco, raziskuje pa vez med znanostjo in duhovno modrostjo. Napisal je več strokovnih člankov in organiziral konference o tej temi. 
Viktorija Kos je študirala zahodno in indijsko filozofijo in religije, je predavateljica in avtorica treh knjig: “Razcvet zavesti”, “Skrivno védenje Rumija in Kabirja” ter “Brezčasni nauk upanišad”.