fbpx

ZAVEST JE ONKRAJ MISLI IN ČUSTEV

Kaj pravijo o zavesti modreci in znanstveniki?

Dogodek sta 4. junija pripravila Viktorija Kos, avtorica knjige “Razcvet zavesti”, in fizik Andrej Detela, avtor knjige “Sintropija v polifaznih zibelkah”.
Zadnja stoletja smo bili pod vplivom znanstvene paradigme, ki pravi, da je materialni svet edini stvaren, toda temu nazoru so se zamajali temelji. Vedno več znanstvenikov in učenjakov priznava, da je zavest osnova vsega obstoječega. Nekateri kvantni fiziki so se v svojih odkritjih približali temu, kar modreci razlagajo že tisočletja.
Obstaja moč, ki je za vidnimi pojavi, našimi mislimi in občutki, moč, ki oživlja vsa bitja in preveva vse ustvarjeno – moč zavesti. Jaz in drugi nismo ločeni, temveč je med nami neločljiva vez. Starodavna ljudstva, duhovni spisi, modreci in ugotovitve sodobnih znanstvenikov razkrivajo, da je vse med seboj povezano in ima isti izvor. Obstaja ena Zavest, Energija, Polje, Moč, ki prežema vse. Smo del te Zavesti, v vsakem delčku stvarstva je ista zavest. Znanstveniki jo iščejo v zunanjem svetu, modreci pa so jo odkrili v sebi.
Taittiriya Upanišada pravi: »Resnično, drugačen od uma, katerega bistvo je intelekt, je Jaz, zavest, ki sestoji iz blaženosti. Z njo je prežeta.«
Ko je um preobražen, se v nas prebudi zavest, ki ima védenje in ji je dostopno vse, kar obstaja. Obstaja pet stopenj zavesti. Človekova zavest raste, dokler se v polnosti ne razvije. Modreci govorijo, da je cilj človeškega življenja spoznati zavest v nas in zaživeti kot svobodno bitje.
Da bi lahko spoznali svojo resnično naravo, ki je popolno védenje in radost, je potrebna osebna, notranja izkušnja, ki ni na ravni intelekta, temveč na ravni zavesti.
Pico della Mirandola je rekel: »Človek se lahko izrodi, postane nižje, brezumno bitje ali pa se po svoji volji prerodi in postane nekaj višjega, božanskega.«