fbpx

Vse, kar naj bi storili je, da se prebudimo

Pomaga nam lahko samoopazovanje. Ko se ne istovetimo več s svojimi čustvi in mislimi, s svojimi reakcijami, smo naredili prvi korak do zavedanja. Pozorno opazujmo, kaj se v nas dogaja. Ko smo jezni, nas ni razjezila druga oseba, ampak smo se razjezili, ker smo navajeni tako reagirati, ker smo »programirani«, da se jezimo. Ko uvidimo, kaj je pravi razlog naše jeze, se bomo prenehali jeziti.
Ko razumemo, da naša sreča ni odvisna od tega, kar imamo, ali od druge osebe, ko dojamemo, da je sreča v nas in da je potrebno odstraniti le ovire v sebi, ki nam preprečujejo, da bi bili srečni, se bo v nas zgodila sprememba. Kaj so te ovire? Drugi nas ves čas nadzorujejo s svojo naklonjenostjo, kritiko, dokler si želimo pohvale, časti, imetja, bomo še naprej spali, ves čas bomo napeti, vznemirjeni in zaskrbljeni. Uvideli naj bi svoje napačne ideje, predstave, prepričanja, svojo »programiranost«. Nehajmo se boriti (tisto, proti čemur se borimo, tistemu dajemo vse večjo moč). Svojo energijo raje porabimo za to, da smo pozorni, čuječi, budni, da začnemo videti stvari takšne, kot so v resnici.
Zgodba pripoveduje, kako je ljudstvo v Afriki živelo v vasi, ki je bila britanska kolonija. Neki belec je opazil, da se otroci igrajo s kamni, ki so bili zelo svetleči. Mislil je, da je to marmor. Nekega dne je rekel otrokom, naj mu pokažejo kamen in ugotovil je, da je diamant. Kupil je del ozemlja. Čez čas je ugotovil, da je vas na območju diamantov in je kupil celotno ozemlje. Ljudje so bili zelo revni, stradali so in umirali na kupu diamantov.
Tudi mi smo v enaki situaciji. V nas je vse, kar potrebujemo zato, da bi bili veseli in srečni. Vendar ne vemo ali pa nočemo verjeti, da so v nas diamanti in še veliko večje dragotine. Ne razumemo, da lahko živimo kot kralji. Kdo je kralj? Kralj ni tisti, ki je odvisen od ljudi, ki se mu klanjajo, ki je navezan na bogastvo, ki je v strahu zaradi sosednjega kralja, ki si želi imeti moč nad drugimi ipd. Kralj je človek, ki ne pozna strahu, ki je miren, ki ga ničesar ne vznemiri, razjezi, ki je v sebi našel izvir brezmejne radosti.
Več o tem v knjigi Razcvet zavesti
Knjiga Razcvet zavesti