Skrivno védenje Rumija in Kabirja

336 strani, več kot 40 barvnih fotografij, trda vezava, 16,5cm x 23,5cm
Spremna beseda: prof. dr. Andrej Ule
Mnenje o knjigi: prof. dr. Raid Al Daghistani
Avtor knjige in prevod pesmi: Viktorija Kos 

Redna cena: 29 €
Prednaročilo knjige s popustom: 24  

Popust velja do izida knjige (predvidoma 14. december)!

 

S tem delom Viktorija Kos dosledno, slikovito in na osebni način razkriva duhovno-mistični univerzum obeh velikanov ter nas tako počasi, a prepričljivo vpelje v najpomembnejše teme Rumijeve in Kabirjeve poezije in filozofije.

      prof. dr. Raid Al Daghistani 

V knjigi Rumi in Kabir govorita o bistvenih življenjskih vprašanjih, ki si jih zastavlja vsak iskalec resnice. To so: kaj je um, o njegovih nagnjenjih in pasteh ter kako se jim izogniti, o tem, kako si pridobiti resnično védenje, o človeku kot sočutnem bitju, kako razviti dober značaj, ki je največji zaklad, s kom se družiti, kako komunicirati, o temeljnem zakonu vzroka in posledice, o radosti, ki jo doživimo, ko pridemo v stik z Božansko Svetlobo in Glasbo, o ljubezni, ki je cilj vseh naših prizadevanj idr. Skozi vso knjigo se prepletajo njuni verzi, zgodbe, njihova razlaga, življenjepisa obeh mistikov in zgodbe iz njunih življenj. 
Spodbujata nas, naj se ne vdajamo slabim mislim in naj bi razumeli, da predajanje zgolj čutnim užitkom vodi v žalost in razočaranje. Rešitev je v tem, da se v nas prebudi ljubezen, ki nas osvobodi navezanosti na čute in bolečino. Tako si pridobimo resnično védenje in postanemo svobodni.
– Viktorija Kos
 
Skrivno védenje predstavlja dragocen primer v slovenskem kulturnem prostoru, saj gre za delo, ki osvetljuje miselni in mistični svet kar dveh velikanov vzhodne, islamske in indijske, duhovne tradicije: Rumija in Kabirja. S tem delom Viktorija Kos dosledno, slikovito in na osebni način razkriva duhovno-mistični univerzum obeh velikanov ter nas tako počasi, a prepričljivo vpelje v najpomembnejše teme Rumijeve in Kabirjeve poezije in filozofije, kot so um, duša, ljubezen, hrepenenje, spoznanje, notranja glasba, združitev z Bogom, čistost značaja, duhovni učitelj, resničnost in iluzija, življenje in smrt. Pred nami ni suhoparno teoretsko delo, temveč estetsko besedilo, ki od bralca zahteva določeno kontemplativno naravnanost. Prepričan sem, da bo Skrivno védenje bralca zagotovo vsaj kanček približalo védnosti o poslednji Skrivnosti.
      – prof. dr. Raid Al Daghistani, mnenje o knjigi

 

Recenzija knjige v Bukli tukaj
Tako za Rumija kot Kabirja je značilno, da poudarjata brezmejnost ljubezni, ki zajema ves svet, vsa živa bitja in predvsem vse ljudi. Oba sta v svojem življenju vztrajno uresničevala ljubezen, čeprav sta pri tem naletela na močno nasprotovanje njunih najbližjih, na preganjanje in zaničevanje pri tedanjih posvetnih in verskih vladarjih. To je razlog, da njuna poezija še danes zveni iskreno in prepričljivo in se nas globoko dotakne. V skladu z večino azijskih duhovnih tradicij poudarjata ključno vlogo duhovnih učiteljev, ki v človeku prižgejo božansko iskro in ji pomagajo, da se razgori v vseživljenjski plamen čiste ljubezni.
      – prof. dr. Andrej Ule, Iz spremne besede