O avtorici


  foto 2 krog

Rojena sem v Mariboru leta 1972. Po enem letu smo se preselili iz mesta, kjer sem kot otrok preživljala dneve v veličastju dehteče narave. Brenčanje žuželk, šepetanje vetra in žvrgolenje ptic je bila čudovita simfonija narave, ki mi še vedno odzvanja v ušesih.

Ko sem odraščala, so občutek, da mi nekaj manjka, nemir in nezadovoljstvo postajali vse večji. Ob globljem zavedanju sebe in sveta, ki me obdaja, sem se spraševala, kdo sem in zakaj sem na tem svetu. Odgovore sem iskala v psiholoških in duhovnih knjigah, zanimala me je filozofija in spisi različnih duhovnih tradicij. Odločila sem se za študij teologije, ki je vseboval vse navedene teme, predvsem pa zahodno in indijsko filozofijo. Vzporedno sem eno leto obiskovala predavanja na primerjalni književnosti. Diplomirala sem na temo kozmologija arhaičnih ljudstev in kasneje še bolj podrobno proučevala različne tradicije, grško duhovno tradicijo, vedsko, indijsko mistiko (Upanišade in modrece), sufijsko – mistično tradicijo tako Vzhoda kot Zahoda in velike modrece, ki so prišli do globljih spoznanj o človeku in resnični naravi vseh stvari. Potovanja na različne kontinente in stik s tamkajšnjimi prebivalci ter njihovo bogato kulturo so mi prav tako odprli globlji pogled na človeka in svet.

Prevzemala me je radovednost razvozlati največjo uganko življenja – samo sebe. Z ničemer nisem mogla izpolniti praznine, ki je zevala v meni, hrepenenje po doživetju notranje radosti in resničnem védenju se je vztrajno krepilo. Čutila sem, da je pot, ki vodi do njiju, meditacija. Ko sem prišla v Indiji v stik s starodavno metodo, ki so jo učili veliki modreci, kot so bili Pitagora na Zahodu, Jalal al-Din Rumi na Bližnjem in Kabir na Daljnem Vzhodu ter mnogi drugi, sem začela dobivati odgovore na vprašanja in razumevanje sebe in sveta je postajalo vse globlje.

Predavam o tem, kaj je zavest (izraz zavest izhaja iz filozofskih in mističnih spisov Upanišad) , kako živeti svobodno in radostno; kaj je um in kako deluje; zavedati se nižjih nagnjenj uma in razvijati dobre lastnosti; o etičnem življenju; zakonu vzroka in posledice – zakonu karme; harmoničnih odnosih; meditaciji; o velikih modrecih z Vzhoda idr. ter prevajam.

Viktorija Kos