Torek, 16. oktober, ob 19:00, Trubarjeva hiša literature, Stritarjeva ulica 7, Ljubljana

Literarni dogodek:

Starodavne poučne zgodbe iz Indije in Perzije

Lepo vabljeni na prijeten večer, na katerem se bomo ob pripovedovanju zgodb in skupnem sproščenem pogovoru obogatili z znanjem in človeškostjo. Večer pa bo popestren še z vtisi s potovanja po Iranu. 
Iz nekaj čudovitih in zanimivih zgodb bomo izluščili poučno življenjsko sporočilo, ki nam bo pomagalo k boljšemu razumevanju okoliščin, v katerih se pogosto znajdemo v svojem življenju. Zgodbe iz indijskega epa Mahabharata, perzijskega epa Shahnameh in zgodbe sufija Saadija nam kažejo pot osebnega razvoja in življenja v sožitju z drugimi, kar je bistvenega pomena in vodi v srečo. Iz njih bomo prejeli napotke, načela, ki pripomorejo k temu, da ravnamo modro in se v nas prebuja ljubezen. Ko se ob poslušanje zgodbe poistovetimo z eno od nastopajočih oseb, nam ta kaže pot, ki prinaša rešitev. 
 
Velikega učenjaka in mistika Al-Ghazalija so vprašali: »Kako si si pridobil tako veliko znanje?« Odvrnil je: »Ni me bilo sram vprašati karkoli, o čemer nisem ničesar vedel.«

»Vprašaj česar ne veš, 

trud, ki ga porabiš s vprašanji, 

bo povečal tvoje znanje.” /Saadi/

 

Večer bo pripravila Viktorija Kos 

 
 
 
 
 
Četrtek, 18. oktober, ob 19:30, Knjižnica Fužine, Preglov trg 15,  Ljubljana
Predavanje:

Ali obvladujem svoj um ali um obvladuje mene?

 
Pogosto se ne zavedamo svojih besed in ravnanja. Naši odzivi so nezavedni, avtomatski. Um, ki ima glavno besedo in vodi naše življenje, je potrebno obvladati. Ali obvladujem svoj um ali  um obvladuje mene? Um ima veliko moč, toda če se spoprijateljimo z njim, ga bomo mi vodili. Poleg fizičnega imamo subtilno telo ali um. Poznavanje narave uma in njegovega delovanja nam pomaga na poti zavedanja. 
Um deluje skozi čutila in je vez med fizičnim telesom in zavestjo ali dušo. Je le orodje in je lahko naš najboljši prijatelj ali pa najhujši sovražnik. Ne moremo ga obrzdati z zatiranjem. Tako bo postal le še močnejši. Večkrat se zdi, da je um neukrotljiv, kot divji slon je gnan od brezštevilnih vtisov, ki so v njem. Zato je samoopazovanje nadvse važno. Pitagora je učil, da je najpomembnejše v življenju očistiti um. Kako lahko to storimo? Modreci nam nudijo starodavno metodo, ki nam pri tem pomaga. Z njo so tudi sami dosegli stanje prebujenja in zaživeli kot zavestna bitja. 
Lepo vabljeni.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kmalu vas bomo obvestili bolj podrobno o prihajajočih dogodkih.
Spremljate nas lahko tudi na družabnih omrežjih: Facebook in Instagram.
DOBRA MISEL

“Ne bodi odvisen od drugih, temveč najdi v sebi izvor radosti, ljubezni.”

Iz knjige Razcvet zavesti