Piškotki, zasebnost in pogoji uporabe

Osebnim podatkom našega spletnega portala posvečamo veliko pozornost.  Razcvet zavesti je v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1-UPB1) zavezan k varovanju osebnih podatkov svojih uporabnikov.
Za potrebe poslovanja ob posameznih naročilih zbiramo naslednje uporabnikove podatke:
– ime in priimek,
– naslov in kraj bivanja,
– naslov elektronske pošte
Za točnost podatkov, ki jih vnesete uporabniki, ne odgovarjamo.
Razcvet zavesti se zavezuje k trajnemu varovanju vseh osebnih podatkov. Razcvet zavesti ne bo nikoli prodal ali delil vaših osebnih podatkov s tretjimi osebami ali drugim podjetjem. Vaše podatke uporabljamo le za nemoten potek naročil ali prijav na dogodke. Podatki, ki jih Razcvet zavesti zbira in obdeluje, bodo razkriti le, če je taka obveznost določena v zakonu.

Piškotki
Piškotek je majhna tekstovna datoteka, ki se prenese na računalnik uporabnika ob njegovem obisku spletne strani in običajno vsebuje: 
– ime strežnika, s katerega je bil poslan piškotek;
– življenjsko dobo piškotka;
– vrednost – navadno naključno generirano edinstveno število.
Sam piškotek ne vsebuje ali zbira informacij. Če pa ga prebere strežnik skupaj s spletnim brskalnikom, je to lahko spletnemu mestu v pomoč pri izvajanju uporabniku prijaznejših storitev – na primer tako, da se spomni prejšnjih nakupov ali podatkov o uporabnikovem računu. Samo strežnik, ki je poslal piškotek, lahko prebere in uporablja ta piškotek.
Na spletnem mestu, vrednem zaupanja, lahko tako piškotki obogatijo izkušnjo. Lahko pa so piškotki uporabljeni tudi na načine, ki pomenijo poseg v posameznikovo zasebnost. Piškotki so lahko shranjeni različno dolgo, le za trajanje seje brskanja ali pa veliko dlje. 
Začasni ali sejni piškotki (session cookies)
»Živijo« od trenutka, ko uporabnik odpre brskalnik, pa do trenutka, ko sejo konča in zapre brskalnik. Spletna mesta jih uporabljajo za shranjevanje začasnih informacij, na primer elementov v nakupovalnem vozičku, za večjo varnost pri spletnem bančništvu, itd. Ker so taki piškotki shranjeni za krajši čas, je njihova invazivnost za zasebnost uporabnika lahko manjša. 
Trajni ali shranjeni piškotki (persistent cookies)
Ostanejo shranjeni, tudi ko uporabnik zapre brskalnik in zaključi sejo. Spletna mesta jih uporabljajo npr. za shranjevanje informacij o registraciji, nastavitvah jezika strani, itd., pa tudi za grajenje profilov uporabnikov in analiziranje prometa. Trajni piškotki lahko v računalniku ostanejo več dni, mesecev ali celo let. 
Uporabljeni piškotki:
WordPress – Stran je postavljena v WordPressu.
Slimstat Analytics – anonimno zbiranje podatkov vendar brez identifikacije uporabnika. Ne zbiramo in ne shranjujemo podatkov obiskovalca.
Lastni piškotki (1st party cookies)
Lastni piškotki so s spletnega mesta, ki si ga uporabnik ogleduje, in so lahko trajni ali začasni. Spletna mesta te piškotke uporabljajo za shranjevanje informacij, ki jih bodo znova uporabila, ko uporabnik naslednjič obišče to mesto. 
Drugi piškotki (3rd party cookies)
Izvirajo od drugih, partnerskih, spletnih mest (ki na primer prikazujejo oglase na izvirni spletni strani ali merijo promet). Uporabljajo se tudi gumbi za povezavo s socialnimi omrežji. Tretje strani lahko na ta način zbirajo podatke o uporabnikih iz različnih spletnih mest in jih uporabljajo za različne namene, od oglaševanja, analitike pa do izboljšave svojih produktov. Taki piškotki predstavljajo večji poseg v zasebnost uporabnika.
 
Kontrola uporabe piškotkov
Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.
Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate tudi v svojem spletnem brskalniku. Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate.
Več o kontroli piškotkov: https://www.aboutcookies.org/ 

Pravica uporabnika zahtevati prenehanje uporabe osebnih podatkov in izpis liste prejemnikov obvestil
Uporabnik lahko kadarkoli pisno ali na drug dogovorjen način (npr. preko elektronske pošte) zahteva, da upravljavec osebnih podatkov trajno ali začasno preneha uporabljati njegove osebne podatke za namene neposrednega trženja in se izpiše iz seznama prejemnikov obvestil. Upravljavec bo v 15  dneh ustrezno preprečil uporabo osebnih podatkov za namen trženja in ga izpisal iz liste.

Skrbnik osebnih podatkov:
Društvo Razcvet zavesti
Einspielerjeva 5c, 1000 Ljubljana
 
Želimo vam prijeten obisk našega portala.